Οι βιταμίνες εκτός από νερό και μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες) περιέχουν και μέταλλα.

Τα μέταλλα είναι ιδιαίτερα σημαντικές ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι ουσίες που προσλαμβάνονται από τη γη και εξασφαλίζουν την σωστή λειτουργία του σώματος καθώς εμπλέκονται σε πολλές χημικές αντιδράσεις του. Διαχωρίζονται σε δυο κατηγορίες: βασικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Τα βασικά μέταλλα ή μακροστοιχεία είναι το ασβέστιο, το χλώριο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το κάλιο και το νάτριο. Ονομάζονται “βασικά” γιατί υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στο ανθρώπινο σώμα. Για παράδειγμα το σώμα ενός υγιούς ενήλικα περιέχει περισσότερο από 1 κιλό ασβέστιο στην σκελετική του δομή.

Τα ιχνοστοιχεία είναι ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, το μολυβδαίνιο, ο φώσφορος, ο χαλκός και το σελήνιο. Ονομάζονται ιχνοστοιχεία επειδή τα συναντάμε σε πολύ μικρές ποσότητες στον οργανισμό μας. Ωστόσο, αυτές οι πολύ μικρές ποσότητες είναι αρκετές για τις λειτουργικές ανάγκες του σώματός μας.

Οι καθημερινές ανάγκες σε μέταλλα ποικίλουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες: γένος και ηλικία, φυσικές και διανοητικές δραστηριότητες, κατάσταση υγείας, στάδιο ανάπτυξης, εγκυμοσύνη, θηλασμός, εμμηνόπαυση, διατροφικές συνήθειες και επίπεδα άγχους.

Τα μέταλλα αντιπροσωπεύουν το 4% του βάρους αλλά εμπλέκονται σε ένα ευρύ φάσμα σημαντικών λειτουργιών:

  • Μερικά χρησιμοποιούνται για να παράγουν πρωτεΐνες και να μεταφέρουν νευρικά ερεθίσματα.
  • Μερικά σχετίζονται με τη μεταλλοποίηση του σκελετού ή τον έλεγχο της ισορροπίας του νερού ενώ άλλα επιδρούν στους μύες, στο νευρικό ή στο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Εμπλέκονται επίσης στα ένζυμα και στις ορμονικές λειτουργίες.
  • Τα μέταλλα επιδρούν στις κυτταρικές λειτουργίες με αντιοξειδωτικές δράσεις
  • Μερικά από αυτά είναι ζωτικής σημασίας όπως ο σίδηρος που είναι ουσιώδες συστατικό της αιμοσφαιρίνης η οποία μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα.